Om søe-jensen & Co.
“Skønheden ligger i detaljen, og den værner vi om,”Citat: Christian Westergaard, der idag er indehaver af Søe-Jensen & Co.
Søe-Jensen & Co. har eksisteret siden 1862 og har i mere end 150 år produceret primært messing-dørgreb og beslag til mange større bygninger rundt omkring i Danmark. Læse mere om Søe-Jensen herunder.


Vores historie med Søe-Jensen & Co, har rødder tilbage til i 1924.
I 1924 blev forretningsbestyrer Elo Birkvang ansat, og det er ham der senere uddanner min far, Henrik Westergaard, da han ansættes i 1963. På det tidspunkt er jeg 1 år.
Birkvang bliver i firmaet indtil 1965, hvor han går på pension.
Min far ender med at købe Søe-Jensen og Co. i 1985, hvor han passer forretningen indtil sin pension i 2019.
Min rejse starter i starten af 90’erne hvor jeg tager til Polen for at bygge og styrer produktionen efter de gamle håndværksprincipper.
Det er stadig den produktion der danner rammen om alle de produkter Søe-Jensen og Co. sælger idag.
Jeg overtager Søe-Jensen efter min far i 2019, og har siden da været igang med en omfattende renovering så forretningen både er top moderne, men hvor den bevarer den stolte håndværksmæssige kulturarv, med det helt særlige håndværk og design.
Vores dørgreb i messing har åbnet døre siden 1862
Året er 1862, stedet er København. Voldene har mistet deres militære betydning og er netop blevet sløjfet, for byen har vokseværk, brokvartererne skyder op, og transport foregår for de fleste til fods, måske en gang imellem med en af de moderne hestetrukne sporvogne. Et ganske anderledes København end det vi kender i dag, men én ting har ikke ændret sig: du kan stadig finde en butik under navnet Søe-Jensen & Co., og butikken sælger dengang som nu sine egenproducerede, sandstøbte dørgreb i messing.
Virksomhedens fulde navn var dengang ”Københavns Dørgreb- og Metalvarefabrik. Hansen og Søe-Jensen”. Der var tale om en forretning af en pæn størrelse, en decideret fabrik med et unikt og fast varesortiment, i modsætning til de mindre gørtlere.


En del af kulturhistorien og med på mange rejser
Allerede i de tidligere år omkring århundredeskiftet var Søe-Jensen & Co. da også leverandør til mange af de store byggerier, som prægede det ekspanderende København: Da det Ny Teater skulle bygges i 1907, valgte man det klassiske messing dørgreb ”Brown”.
En mindre, men kulturhistorisk nok så vigtig opgave var, da Søe-Jensen & Co. på opfordring af Knud Rasmussen i 1917 designede messing dørgreb og dørhammer i form af en karakteristisk hvalros til brug for polarforskerens nye bolig ved Hundested. Siden huset blev bygget, er hoveddøren blevet udskiftet to gange, mens dørgreb og dørhammer i messing er genbrugt og blot fremtræder endnu flottere og patineret, hvilket er et håndgribeligt bevis på den utrolige holdbarhed, som kendetegner alle Søe-Jensen & Co.’s produkter. Du kan læse hele historien om Knud Rasmussens hoveddør her og du kan naturligvis også købe dit helt eget messing dørgreb lige her.
Produkterne fra Søe-Jensen & Co. har også fundet anvendelse blandt andre end kultureliten: I mange år var det vores toiletlås med beskederne ”optaget” eller ”fri”, der mødte de trængende rejsende med DSB, som dengang gik under navnet Statsbanerne.
Adresser og ildsjæle
Gennem årene har Søe-Jensen & Co. holdt til på forskellige adresser i København, ligesom der har været forskellige ildsjæle bag firmaet.
Samme år, som hvalrosdørgrebet så dagens lys, i 1917, valgte ”Hansen” at trække sig ud af foretagendet, som derved skiftede navn til det nuværende Søe-Jensen & Co.
Fabriksfaciliteterne har været lokaliseret flere steder, bl.a. på Amager og senere på Godthåbsvej på Frederiksberg.
I 1920’erne blev fabrik og butik adskilt, idet Søe-Jensen & Co. åbnede egen butik. Først i Skindergade 39 i centrum, i 1960’erne på Gråbrødretorv 8, de seneste 20 år i Kompagnistræde og fra 2020 ligger vi på Amaliegade 4.