[weglot_switcher]

Søe-Jensen & CO.

SINCE 1862

Er du I tvivl om du har brug for et træindlæg? Ved du ikke hvordan man monterer en træindsats? Så er du kommet til det rette sted, for Søe-Jensen & Co har lavet en guide til hele processen.

Dør uden træindsats
Limen påføres træindsats
Træindsats bankes ind med hammer

INTRODUKTION

Nogle dørproducenter f.eks. Swedoor begyndte i 80erne at producere deres døre med 40MM hul i diameter (Ø) til montering af greb/rosetter og nøgleskilte med gennemgående skruer. Hvis der skal monteres et gammelt greb (f.eks. vores trædørgreb) er der behov for montering af en træindsats, så rosetter og nøgleskilte til træskruemontering kan benyttes. At montere en træindsats kan være skræmmende, hvis man aldrig har prøvet det før, vi har derfor lavet en guide med dét i tanke at alle skal kunne gøre det. 

ny eller gammel dør?

Når nogen mennesker hører udtrykkene “ny dør” og “gammel dør” forstår de ikke betydningen i denne sammenhæng. Når vi taler om nye og gamle døre mener vi egentlig om der er et hul i døren som typisk er 40MM i diameter, også kaldet Ø40MM. Det vil sige den simple forklaring er at nye døre har dette hul og gamle døre er uden.

Hvornår har jeg brug for en træindsats?

Træindsatser kan være nødvendige når du skal montere et klassisk greb, på en ny dør. Nye døre er beregnet til at have gennemgående bolte/skruer som holder rosetterne og dørgrebene på plads. Før i tiden gjorde man det på en simplere måde, med korte skruer der blev skruet direkte ind i træet i døren. Nye døre (f.eks. en Swedoor) har et hul på 40MM i diameter, og derfor kan vi med fordel lime en Ø40 MM træindsats i hullet på døren. Det gør så at dit klassiske greb og rosetter kan monteres ved at skrue skruerne ind i indsatsen. Hvis du har et cc på 38MM og der er et hul på 40MM i din dør, er det klart rosetten/nøgleskiltet ikke har noget til at fæste sig til. Derfor kan man med fordel benytte en træindsats i døren.

Sådan gør du

  1. Afmonter de gamle greb hvis der sidder nogle, og rens hullet for snavs med en fugtig klud.
  2. Tør efter med en tør klud og påfør en trælim på kanten af træindsatsen.
  3. Tip: Mål skruerne inden du begynder med dette step. Skub forsigtig træindsatsen ind i hullet på døren. Træindsatsen skal flugte med overfladen på døren, så vær opmærksom på at den ikke skrues for langt ind så skruerne ikke kan nå træet.
  4. Tør efter med en våd klud og lad limen tørre ca. 1 time eller mere. Du skal være sikker på træindsatsen sidder helt fast før du går videre.
  5. Sæt dørgrebene og rosetterne i døren og marker hvor skruerne skal sidde.
  6. Dørgrebene og rosetterne skal nu fjernes igen, og så skal du bore stille og roligt med et 2mm bor (det skal bare være mindre end skruen). Dette gør du så du er sikker på skruen kommer lige i, og mindsker signifikant risikoen for at skruen knækker. Det mindsker også risikoen for at din skruetrækker glider og du ridser din roset/langskilt/greb. Hvis skruen knækker har du et problem, så derfor anbefaler vi på det kraftigste du borer for.
  7. Efterfølgende monterer du dørgrebene og rosetterne ved at skrue dem i med en skruetrækker.

What are you looking for?

Search through our assortment below