[weglot_switcher]

Søe-Jensen & CO.

SINCE 1862

Når et dørhåndtag hænger, er det både irriterende og upraktisk, da det kan gøre det svært at lukke døren ordentligt. Når et dørhåndtag hænger skyldes det som oftest én af følgende ting: at rosetten omkring håndtaget sidder løst, eller at selve håndtaget sidder løst på dørgrebspinden. Det kan også skyldes, at den fjeder, der skal holde håndtaget oppe, er slap eller helt i stykker.

Det er heldigvis nogle problemer, der er nemme at fikse.

For at gøre det så let som muligt for dig, har Søe-Jensen & Co. lavet en overskuelig guide, der forklarer, hvordan du kan fikse et løst dørhåndtag.

 

Sådan strammer du en løs rosette:

Hvis dit dørhåndtag hænger, fordi rosetten er løs, er det heldigvis let at fikse. Nogle gange kan du nøjes med blot at efterspænde på skruerne. Hvis rosetten er løs grundet slitage, kan det blive nødvendigt at udskifte skruerne.

I de fleste dørhåndtag i dag er skruerne gennemgående fra roset til roset. I gamle fyldningsdøre med gammeldags låse, der er indfræset i træet, sidder de i stedet på hver sin side af døren. 

Hvis der kun er meget lidt træ at skrue rosetten fast i, kan det være en god idé først og fremmest at skrue rosetten løs. Herefter drejes den, og så kan skruerne skrues i noget helt træ.

Hvis der er mange huller i døren, anbefales det, at du skruer rosetten helt af, og benytter noget træspartelmasse til at udfylde hullerne. Når spartelmassen er tør, kan rosetten skrues på igen.

 

Løs dørgrebspind

Hvis håndtaget sidder løst grundet dørgrebspinden, som er det, der går gennem døren, kan du også prøve at efterspænde skruerne.

Alternativt kan det være, at dørgrebspinden er slidt. Hertil kan du købe nogle firkantshylstre (muffer) eller skifte hele pinden ud.

 

Slap eller ødelagt fjeder

Hvis fjederen, der holder håndtaget oppe, er slap eller i stykker, kan den udskiftes. Det kræver nok, at du tager forbi en låsesmed for at købe en ny fjeder.

For at udskifte den eksisterende fjeder, kræver det, at du først og fremmest skal ind i låsekassen.

For at komme ind til låsekassen skal du først fjerne dørhåndtaget. Hvis du er tvivl om, hvordan man gør dette, kan du læse vores anden guide, der trin-for-trin forklarer, hvordan man afmonterer et dørhåndtag.

Når dørhåndtaget er afmonteret, skal du have cylinderen ud. På selve låsekassen, altså der, hvor den er skruet fast i døren, sidder der en skrue foroven og en anden forneden. Det er disse skruer, som holder låsekassen fast i døren. Der sidder også en skrue, som holder cylinderen fast. Det er den skrue, du skal have fat i.

Denne skrue skal skrues et par omgange mod venstre, hvorefter skruen trykkes ind igen. Dette gør du et par gange, indtil skruen ikke kan trykkes ind mere. 

Herefter sætter du nøglen i cylinderen og drejer nøglen. Hiv let udad, indtil du står med cylinderen i hånden.

Nu skal du have vrideren af, som sidder på den indvendige side af døren. Typisk vil den sidde på et langskilt med fire skruer, som du skal skrue ud. Herfra kan låsekassen skrues ud.

Låsekassen er typisk samlet med 5-6 skruer, som du skruer ud. Tag forsigtigt låget af låsen, og indeni finder du fjederen, som du nu kan udskifte.

Det er vigtigt at alle trinene gennemføres forsigtigt, idet du skal montere det hele igen i omvendt rækkefølge bagefter.

 

Udskiftning af dørhåndtag

Det kan også være, at det er blevet tid til at udskifte og montere et nyt dørhåndtag. Hos Søe-Jensen & Co. har vi lavet en overskuelig guide, som trin for trin forklarer, hvordan man afmonterer et dørhåndtag og udskifter det med et andet. Du kan finde vores guide her.

 

Vores udvalg af dørhåndtag

Hos Søe-Jensen & Co. har vi et bredt udvalg af dørhåndtag. Vi forhandler dørhåndtag til både udendørs og indendørs brug og i forskellige størrelser og design.

Vores dørhåndtag er hovedsageligt produceret i messing, men kan også findes i træ med roset i jern, eller med overflader af krom eller nikkel.

 

Du kan se hele vores sortiment af dørhåndtag her.

 

What are you looking for?

Search through our assortment below