[weglot_switcher]

Søe-Jensen & CO.

SINCE 1862

gørtlerlaugets rødder - hvornår startede det?

Gørtlerlauget i København stammer fra 1741. Gørtleren arbejdede dengang med smelteovn, hvor metallet blev smeltet i digler; de støbte i sandforme af lerholdigt sand formet ved aftryk efter modeller i træ eller metal. I København dannedes et rotgieterlaug i 1629, og det blev i 1741 gørtlerlaug. I provinsbyerne fik gørtlerne aldrig noget laug. I lauget var der både armatur-, lysekrone-, bælte- og naturligvis dørgrebs gørtlere.

Her på højre side ser vi gørtlerlaugets emblem – eller lade – som det blev kaldt den gang. Laden blev opgraderet i 1930 og er sandstøbt ved brug af den originale model, hånd ciseleret og matpoleret i massiv messing, udført af Søe-Jensen & Co. 

Vi har taget et foto af den så vi kan vise til alle, som er interesseret i gørtlerlaugets rige historie.

På laugets emblem står teksten “DËT KONGELIG GØRTLER AMTS SEIGL KIØBEN – 1741“. Kiøben refererer selvfølgelig til København, som den gang oftest var benævnt som Kiøbenhavn. Det viser de fem vigtigste værktøjer der var indeholdt i faget: en hammer, en passer, en fil, en dorn og en armbolt. 

Gørtlerlaugets emblem er det eneste der er tilbage af gørtlerlauget, som lukkede i ca. 1970. Man kan også spore firmaet Søe-Jensen & Co. tilbage til gørtlerlauget, da de også var også med i foreningen, indtil dets opløsning.

Selvom gørtlerlauget blev opløst for længe siden, er dette emblem lige så flot som da det blev designet i sin tid.

gørtlerlaugets emblem støbt af Søe-Jensen

hvad laver gørtlere i dag?

Selvom gørtlerlauget blev opløst i ca. 1970, findes der stadig gørtlere rundt omkring i verden. Man bliver nok nødt til at indrømme, der ikke er mange tilbage.

Den officiele uddannelse fort gørtlere har ikke eksisteret siden 1991, hvor de hidtidige lærlingeuddannelser til gørtler og armaturgørtler afløstes ved reformen af de faglige uddannelser af to specialer under erhvervsuddannelsen kaldet metalsmed. Så i dag hvis man øsnker at blive gørtler, skal man altså gå gennem metalsmeds uddannelsen, og derefter tage speciale dertil.

For eksempel hos os i Søe-Jensen & Co. bærer vi fanen videre med stolthed. Nogle af de opgaver vi varetager i dag er eksempelvis restaurering af originale dørgreb, langskilte, og diverse specialopgaver i messing og andre metalvarer.

What are you looking for?

Search through our assortment below